Gesztenyés pulykatekercs áfonyamártással

Gesztenyés pulykatekercs áfonyával

Hozzávalók:
• 50 dkg pulyka mellfilé
• 5 dkg vaj
• 1 fej vöröshagyma
• 2-3 gerezd fokhagyma
• 1-2 alma
• 1 pohár erőleves
• 1 pohár vörösbor
• 20 dkg füstölt szalonna
• só
• bors
• A töltelékhez:
• 30 dkg előfőzött gesztenye (nem cukrozott!)
• 10-15 dkg bacon
• 1 szikkadt zsemle
• 1-2 tojás
• 1 dl tej
• 2 szál kakukkfű
• 1 késhegynyi őrölt szerecsendió
• 15 dkg szeletelt bacon
• A körethez:
• 3 szál sárgarépa
• 1 kisebb brokkoli
• 4 szem burgonya
• 6 dkg vaj
• 1 dl tej
• 2 csipet őrölt szerecsendió
• 2 gerezd fokhagyma
• A mártáshoz:
• 20 dkg aszalt vörös áfonya
• 10 dkg barnacukor
• 1 dl száraz vörösbor
• 1 dl tejszín
• 1 kávéskanál őrölt gyömbér
• 1 citrom + 1 narancs
Elkészítés:
1. A pulykamellet szétteregetjük, tenyérnyi nagyságú lapos szeletekre vágjuk, megtűzdeljük füstölt szalonnával, kicsit sózzuk, borsozzuk.

2. A töltelékhez az áttört gesztenyét összekeverjük a tejben áztatott, kifacsart zsemlével, a tojásokkal, az apróra vágott baconnel, sózzuk, borsozzuk, a finomra vágott kakukkfűvel, őrölt szerecsendióval ízesítjük. Összegyúrjuk, és ha az állaga megkívánja, még egy kis tejjel lazítjuk. Ezt a tölteléket szétterítjük a pulykamelleken, aztán a húsokat szorosan felcsavarjuk, baconszeletekbe tekerjük, és spárgával megkötözzük. Ha szükséges, a végeket még hústűvel is rögzítjük.

3. A hústekercseket tepsibe fektetjük, mellédobjuk a félbevágott vöröshagymát, almát, fokhagymát. Aláöntjük a levest, alufóliával lefedjük, és 180 C-fokon a húst puhára sütjük (kb. 40 perc). A végén a fóliát levesszük, és 200 C-fokon még 10 percig pirítjuk, hogy szép piros legyen.

4. A körethez a megtisztított sárgarépát, brokkolit, burgonyákat felkockázzuk. Egy lábasban feltesszük főni a répát és a fele burgonyát, másikban pedig a brokkolit a maradék burgonyával. Ha a zöldségek megfőttek, hagyományos módon krumplipürét készítünk belőlük.

5. Az áfonyamártáshoz a vörös áfonyát felöntjük 1 dl vörösborral. Hozzáadunk 10 deka barnacukrot, csipetnyi sót, fél citrom és fél narancs lereszelt héját, mokkáskanálnyi gyömbért, és 20-25 percig nagy lángon főzzük, majd a tejszínnel felöntjük. Ha túl sűrű, a narancs kinyomott levével hígítjuk.

6. Tálaláskor a hústekercseket ferdén felszeleteljük, adunk hozzá a kétféle püréből, és melléöntjük az áfonyamártást.

Bemutatkozik a "hosszan friss" pulyka

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse.